Ny på jobbet – parodontolog Elias Jajjo

Som parodontolog utreder och behandlar Elias Jajjo parodontit och andra svårbehandlade tandsjukdomar. I rollen som specialist ingår avancerade kirurgiska behandlingar runt tänder och implantat, men även mjukvävnadsplastik och benuppbyggnad inför implantatbehandling. Sedan en dryg månad är han anställd hos Capio Specialisttandläkarna Sophiahemmet.

Vad lockade dig med tjänsten på Sophiahemmet?

– Den främsta anledningen var att få jobba så nära andra specialister. Det blir snabbare beslutsvägar och många gånger enklare behandling för patienterna som ofta är i stort behov av behandling när de remitteras till oss.

Var arbetade du tidigare?

– Jag jobbade på Eastmaninstitutet som klinisk huvudhandledare för ST-tandläkare. Där trivdes jag väldigt bra, men lockades hit av branschkollegor som talade mycket gott om arbetsplatsen och den goda stämningen. När jag fick chansen tänkte jag att: “Jag kan väl testa”.

Varför valde du att specialisera dig på parodontologi?

– Jag tycker om det biologiska tänket som genomsyrar parodontologi. Sjukdomen är nära kopplad till diabetes, men också delvis till hjärt-kärlsjukdom, så om patienter får behandling här kan de ofta bli friskare i sin allmänhälsa. En längre behandling kräver också hög motivation från patientens sida, därför är det en stor tillfredställelse att se individer bli friska.

Man kan ju både behandla tandlossning och ersätta tänder med implantat. Hur tänker du kring olika behandlingsvägar kopplade till patienter?

– Oftast gör man en bedömning utifrån patientens mottaglighet för parodontit. De flesta över 50 år har någon form av parodontit. Att sätta in implantat kan innebära risk för periimplantit som är svårbehandlat när det väl har etablerat sig och i värsta fall kan innebära att implantatet lossnar. Huvudmålet är därför att få patienterna stabila i sin parodontitsjukdom, för att sedan ersätta tänder med implantat. Man tittar även på andra saker som om en enstaka tand saknas eller om det finns tandluckor utspridda i bettet, då fler implantat innebär också en högre risk för periimplantit. Livslång stödbehandling är därför lika viktigt som övriga delar av behandlingen.

Vilka utmaningar har du i ditt yrke?

– Att få med patienten på banan, att ge dem sjukdomsinsikt. Jag kan göra halva jobbet, men patienten ansvarar för andra halvan och behöver följa mina anvisningar. Vi har många patienter som lyckas hålla motivationen uppe och efter behandling håller sig friska i många år. Det är oerhört kul att se de som behandlats under två, tre år, speciellt yngre individer med svår parodontit, bli friska och hålla sig friska över tid.