Parodontologi - tandlossning

Parodontit orsakas av bakterier kring tänderna, som ger skador på tändernas fäste. Det finns idag effektiva metoder för att stoppa fästeförlusten och stimulera nybildning av tandfäste.

Capio Specialisttandläkarna Nacka

Önskar du mer information om någon av våra behandlingar eller vill komma i kontakt med oss?

Tandlossning börjar med en tandköttsinflammation. Typiska symptom för tandköttsinflammation är:

  • Blödande tandkött vid tandborstning
  • Uppsvullnat tandkött
  • Blankt, ömt och rött tandkött
  • Rörliga tänder

Ju tidigare behandlingen mot tandlossning påbörjas, desto större chanser att återfå frisk vävnad runt tänderna. Om tandköttsinflammationen med blödande tandkött inte har gått över efter en vecka bör du uppsöka en tandläkare.

Om någon i din familj har drabbats av tandlossning bör du vara extra uppmärksam. Tandlossning är nämligen en genetisk, ärftlig sjukdom. Hälften av alla som drabbas av parodontit är dessutom rökare. Det finns två anledningar till det:

  • Rökning försämrar immunförsvaret
  • Rökning gör att små blodkärl i tandköttet drar ihop, sig vilket gör att de första symptomen på tandköttsinflammation inte uppträder, vilket minskar möjligheten att behandla inflammationen i tid

En frisk tand omges av fickor på 1–4 mm djup medan en tand som har drabbats av parodontit kan ha ett fickdjup på över 5 mm. Förlusten av tandfästet orsakar till slut att tanden blir rörlig.

När tandköttsfickan blivit för djup går det inte längre själv att rengöra området ordentligt. En behandling hos parodontolog och tandhygienist inleds därför med en omfattande rengöring av munnen. Specialinstrument används för att få området helt rent. Det är viktigt att patienten fortsätter behandlingen med regelbunden rengöring hemma på egen hand.

Efter en tid görs en undersökning av hur tandköttsfickorna har påverkats. Ofta har djupet på fickorna minskat avsevärt, och genom fortsatt egen tandvård har du en chans att behålla dina tänder!

Vid allvarliga fall av parodontit minskar inte djupet på tandköttsfickorna tillräckligt mycket under behandlingen. Det kan då krävas en operation hos specialisttandläkare. Alla kirurgiska ingrepp genomförs under lokalbedövning och är smärtfria.

Vid operationen gör specialisttandläkaren ett litet snitt i tandköttet intill det sjuka området för att komma åt bättre. Detta möjliggör borttagning av tandsten och sjuk vävnad rund tanden. Vid behov kan även benstimulerande medel tillsättas för att tandfästet ska kunna återuppbyggas utifrån den befintliga vävnaden. Efter operationen sys tandköttet ihop igen. Ingreppet tar vanligtvis mellan 30–60 minuter. Ibland kan du som patient känna lite värk efter operationen, som kan lindras med vanliga värktabletter.

Capio Specialisttandläkarna Nacka

Önskar du mer information om någon av våra behandlingar eller vill komma i kontakt med oss?