Specialisttandläkare Knut Moldenes

Knut Moldenes blev nyligen klar med sin ST-tjänst på vår klinik i Nacka. Nu är han vår nya specialist inom oral protetik.

Knut har arbetat som allmäntandläkare i hemlandet Norge och på egen klinik i Sverige. Med många års erfarenhet inom yrket behövde han en ny utmaning, och fick för tre år sedan chansen att börja en ST-tjänst, hos oss på Capio Specialisttandläkarna. Knut kände till specialisterna på kliniken sedan tidigare och har haft oss som remissinstans. 

Jag har länge velat utbilda mig till specialisttandläkare. Nu får jag göra mer av det som jag tycker är roligt. Jag är otroligt glad över att ha fått den här möjligheten.

Under sin ST-tjänst arbetade Knut på kliniken fyra dagar i veckan och en dag bestod av teoretiska studier med seminarier i regi av Karolinska institutet i Huddinge. På kliniken har han fått handledning av en specialisttandläkare inom protetik. Handledaren och Knut har delat kontorsrum och haft behandlingsrum vägg i vägg, och alla specialister på kliniken har bara varit någon dörr ifrån, något han tycker är en stor fördel.

– De främsta fördelarna med att göra sin ST-tjänst hos Capio Specialisttandläkarna har varit de korta beslutsvägarna och att ha alla kompetenser nära till hands. Förutom mig gynnar det också patienten som slipper vänta på en remiss.

Som färdig specialist inom protetik planerar och utför han komplicerade rehabiliteringar med olika typer av tandersättningar, som broar, kronor och tandproteser. Nu är det totalt fem protetiker som arbetar på kliniken.

– Det känns fantastiskt att arbeta med kollegor som är intresserade, har ett stort engagemang och brinner för sitt arbete. Vi arbetar nära varandra, och kan därför diskutera varandra emellan inom ämnesområdet, vilket är en stor styrka, säger Knut.

– Vi träffar patienten redan i början vid multidisciplinära behandlingar, och har personlig och professionell kontakt med patienten. Vårt arbete är att förstå vad patienten efterfrågar, vill ha och behöver samt hur vi ska komma dit. Utifrån det gör vi en plan, och samarbetar nära med övriga specialiteter vid kliniken. Det är ett väldigt socialt arbete, med både patienter och kollegor.

Att följa patienten från första mötet till ett lyckat resultat tycker Knut är något av det bästa med arbetet.

– Vi protetiker gör den sista delen i arbetet, vilket också är den bästa biten. När man är färdig med en patient som är nöjd med sitt leende, kan tugga ordentligt och skratta fritt. Det är alltid lika trevligt, oavsett behandling, och kan handla om att en liten detalj i ett annars friskt leende är på plats till att någon fått en komplett tandersättning.

Nu ser Knut fram emot att fortsätta sitt arbete som protetiker på kliniken, tillsammans med vårt team av specialister.

– Jag trivs otroligt bra och har allt som behövs för att kunna utföra ett bra jobb. Vi har väldigt bra resurser, med alltifrån specialister, sköterskor och receptionister. Utöver det har vi optimala lokaler med en helt ny. Att komma till jobbet är alltid roligt. Det känns bra att få arbeta med det jag har utbildat mig till och att få vara delaktig i att utforma verksamheten framåt.